Fašiangové obdobie ukončia v meste tradičným pochovávaním basy

20.02.2012 Prešov

Prešov 20. februára (TASR) - V utorok 21. februára vyvrcholia fašiangy na pešej zóne v Prešove kultúrnym podujatím, ktorého súčasťou bude jarmok, slávnostný maškarný sprievod ako aj ochutnávka tradičných zabíjačkových špecialít. V deň pred Popolcovou stredou ukončí zábavu v centre mesta pochovávanie basy.
Piaty ročník podujatia s názvom Fašiangovanie odštartuje v centre Prešova v utorok o 15.00 h. \"Prešovské fašiangy sú súčasťou cyklu Kalendárne obyčaje, ktoré už tradične vnášajú do ulíc mesta atmosféru typického slovenského zvykoslovia,\" informovala Patrícia Zichová z oddelenia kultúry a športu sekcie strategického rozvoja Mestského úradu v Prešove.
Ako ďalej uviedla, pripravované podujatie dá symbolickú bodku za veselým fašiangovým obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov do utorka pred \"škaredou\" či Popolcovou stredou, keď sa začína pôst.
Fašiangový jarmok láka každoročne do Prešova ľudí aj na tradičné slovenské špeciality. V utorok budú návštevníkom pešej zóny ponúkané klobásky, slanina, jaternice či rajcupa. Môžu sa tešiť aj na obľúbený slávnostný sprievod, ktorý bude odetý vo veselých maskách rôzneho druhu.
\"Maškarné sprievody obcami sa nám zachovali z minulých čias podobne ako aj záverečná veselica, keď o polnoci pred Popolcovou stredou symbolicky pochovajú basu, a tak ukončia fašiangy,\" podotkla Zichová s tým, že fašiangové obdobie vyvrcholí pochovávaním basy v utorok popoludní aj v Prešove.
 

Vyberte región